Uitgebreide keuzegidsen Eerlijk en betrouwbaar advies 100% onafhankelijk

Lichte steelstofzuiger: lichtgewicht modellen

Een steelstofzuiger heb je in zijn geheel in je hand. Een lichtgewicht model zou dus fijn zijn: dit maakt het stofzuigen een stuk aangenamer. Bekijk alles wat je moet weten over een lichte steelstofzuiger in deze gids.
Hoewel je met een steelstofzuiger lekker draadloos en mobiel kunt stofzuigen, ben je wel genoodzaakt om de complete stofzuiger in je hand te houden. Velen ervaren dit als zwaar: een lichte steelstofzuiger zou dus zeer wenselijk zijn. Wij zijn op zoek gegaan naar de beste lichte steelstofzuiger en onderzoeken wanneer we eigenlijk spreken van een lichtgewicht model.

Onze top 3 lichte steelstofzuigers op dit moment:

We bespreken de lichtgewicht-toppers hieronder.

1

AEG CX7-1-30IW

Beste lichte steelstofzuiger op dit moment

AEG CX7-1-30IW

De AEG CX7-1-30IW is de beste lichtgewicht stofzuiger op dit moment. Met slechts 2,34 kilogram een hele lichte steelstofzuiger.
Pluspunten
 • Lichtgewicht
 • Motor aan onderzijde
 • Positive
Minpunten
 • Maakt veel geluid

Wanneer je op zoek bent naar een goede steelstozfuiger die weinig weegt, maak je in onze ogen de beste keuze met deze AEG CX7-1-30IW. Hij weegt namelijk slechts 2,34 kilogram. Daarbij geniet je bij een AEG steelstofzuiger van het feit dat de motor zich aan de onderzijde van de steelstofzuiger bevindt: hiermee zul je merken dat het minder zwaar aanvoelt om te stofzuigen. We noemen dit type ook wel een kruimeldief met steel.

2

Bosch Unlimited Serie 6 BBS611BSC

Beste veelzijdige lichtgewicht steelstofzuiger

Bosch Unlimited Serie 6 BBS611BSC

Een super lichte steelstofzuiger: weegt slechts 2,3 kilogram! Voorzien van meerdere zuigmonden en opzetstukken, waaronder een flexibele stofzuigerslang.
Pluspunten
 • Veel zuigmonden
 • Universele Bosch accu
Minpunten
 • Veel lawaai (76 dB)
 • Geen extra accu

Met slechts 2,3 kilogram hebben we hier te maken met een super lichte steelstofzuiger. Er zijn naast zijn lage gewicht nog wat extra voordelen te benoemen van deze Bosch Unlimited Serie 6 BBS611BSC steelstofzuiger. Zo wordt hij voorzien van meerdere opzetstukken, waardoor je hem voor veel meer kunt gebruiken. Daarbij heeft hij de bekende Bosch accu: deze kun je ook gebruiken voor je boormachine. Hou wel rekening met wat meer lawaai: met 76 decibel is het helaas geen stille Bosch steelstofzuiger.

3

Dyson Micro 1.5kg

Allerlichtste steelstofzuiger op dit moment

Dyson Micro 1.5kg

Als je op zoek bent naar de allerlichtste steelstofzuiger, maak je de beste keuze met de Dyson Micro 1.5kg. Het is de lichtste op dit moment.
Pluspunten
 • Slechts 1,5 kilogram!
 • Heel wendbaar
 • Breed inzetbaar
Minpunten
 • Heel erg duur

Het is op dit moment de lichtste steelstofzuiger: de nieuwe Dyson Micro 1.5kg. De kans is groot dat je nog nooit gehoord hebt van dit model. Het is dan ook een nieuw model en opvallend genoeg kiest Dyson er tot nu toe nog steeds voor om hem enkel via zijn eigen kanalen aan te bieden. Deze Dyson is met 1,5 kilogram de lichtste steelstofzuiger op dit moment. Waarom deze dan niet op de nummer één staat in onze top 3? Omdat het zeker geen goedkope steelstofzuiger is: de adviesprijs op het moment van schrijven is € 350. Echter is deze lichte steelstofzuiger in vergelijking met andere Dyson steelstofzuiger modellen niet de duurste.

Wanneer is het een ‘lichte steelstofzuiger’?

Maximale gewichtsgrens

De grote vraag is wanneer we eigenlijk spreken van een lichte steelstofzuiger. We hebben hiervoor tientallen stofzuigers in handen gehad. Dat is nodig, want een lichte steelstofzuiger, kan nog steeds erg zwaar aanvoelen.

We hebben hiervoor tientallen stofzuigers in handen gehad. Dat is nodig, want een lichte steelstofzuiger, kan nog steeds erg zwaar aanvoelen.

Steelstofzuiger.nl

Naar aanleiding van onze ervaringen en onderzoeken hebben we onderstaande gewichtsschaal weten vast te stellen.

Steelstofzuiger gewichtsschaal

 • < 2,5 kilogram: een lichtgewicht steelstofzuiger
 • 2,6 – 3,5 kilogram: gemiddeld gewicht steelstofzuigers
 • 3,6 – 4,5 kilogram: een zwaardere stofzuiger
 • > 4,5 kilogram: een superzware stofzuiger

Let op: deze is van invloed op voor steelstofzuigers. Een stofzuiger op wielen hoef je niet te tillen, dus daar is deze schaal niet van toepassing.

Waarom een lichtgewicht belangrijk is

Een steelstofzuiger draag je in zijn geheel

Graag staan we nog even kort stil bij het feit waarom een lichtgewicht model erg belangrijk is. Een steelstofzuiger draag je in zijn geheel: er is geen sprake van een sledestofzuiger die je op wielen achter je aan kunt laten rijden.

Vaak dien je de stofzuiger ingedrukt te houden om te stofzuigen: een zwaar model kan snel zorgen voor last van je spieren en daarmee minder comfortabel stofzuigen. En vaak is juist het mobiel kunnen stofzuigen een van de voordelen waarvoor je kiest voor dit type stofzuiger.

Er zijn vaak een aantal punten waar je wel op moet inleveren als het gewicht jouw belangrijkste behoefte is. Denk hierbij aan:

 • Een kleinere stofopvang
 • Een kleinere accu (en dus een lagere accuduur)
 • Onderdelen van kunststof (en dus kwetsbaarder)

Natuurlijk zijn bovenstaande punten afhankelijk van het model steelstofzuiger dat jij kiest.

Een steelstofzuiger draag in je zijn geheel, het gewicht is dus belangrijk!

FAQ: vragen over lichte steelstofzuiger

Veelgestelde vragen

Wanneer is er sprake van een lichtgewicht steelstofzuiger?

Wij hebben zelf een gewichtsschaal in het leven geroepen die jou kan helpen bij het ontdekken van een lichte steelstofzuiger. Wij vinden een stofzuiger die minder weegt dan 2,5 kilogram een lichtgewicht model. Wist je dat er zelfs modellen zijn van 1,5 kilogram?!

Een lichte steelstofzuiger: is het écht nodig?

Het is goed om te beseffen dat een steelstofzuiger in zijn geheel gedragen wordt, in je hand. Een paar kilo wordt al snel erg zwaar, helemaal wanneer je er constant mee loopt en hem gebruikt voor stofzuigen op lastige plaatsen. Een lichtgewicht model is een must om comfortabel aan de slag te kunnen gaan (en blijven).

Wat is de allerlichtste steelstofzuiger op dit moment?

Op het moment van schrijven is de nieuwe Dyson Micro 1,5 kilogram de minst zware steelstofzuiger op de markt. Hij weegt slechts 1,5 kilogram. Je moet er wel wat dieper voor in de buidel tasten: hij kost zo’n 350 euro.

marketwin.nl@gmail.com
Steelstofzuiger.nl
Logo