Uitgebreide keuzegidsen Eerlijk en betrouwbaar advies 100% onafhankelijk

Je Dyson schoonmaken van A tot Z

Een Dyson stofzuiger heeft soms een beetje aandacht nodig en dien af en toe onderhouden te worden. Door je Dyson af en toe schoon te maken behoudt de stofzuiger zijn zuigkracht en verleng je de levensduur enorm!
Door een Dyson stofzuiger regelmatig schoon te maken blijft je stofzuiger goed werken en kun je de levensduur verlengen. Zorg ook regelmatig voor nieuwe filters, om verstoppingen of nare geuren te voorkomen!

Bekijk Dyson filters per stofzuiger serie:
Dyson V8 serie
Dyson V10 serie
Dyson V11 serie
Dyson V12 serie
Dyson V15 serie

Een filter kost vaak nog geen twintig euro. Tip: koop ze in een bundel, dan ben je voordeliger uit en je hebt hem alvast voor de volgende schoonmaak in huis! Bekijk hier de prijzen.

Je Dyson schoonmaken is een klusje die je zeker niet moet vergeten! Wij raden dit aan sowieso één keer per maand te doen en hierbij bedoelen we niet het legen van het stofreservoir, maar het volledig schoonmaken van je Dyson. Door je Dyson regelmatig schoon te maken voorkom je foutmeldingen als geblokkeerde luchtkanalen en daarentegen verleng je de levensduur van je Dyson stofzuiger.

Het schoonmaken van je Dyson bestaat uit verschillende stappen, denk aan het reinigen van je stofreservoir, maar ook de filter en borstel dien je goed schoon te houden. Vooral het regelmatig reinigen van de filters is erg belangrijk, want vaak wanneer de filters niet maandelijks schoongemaakt worden krijg je foutmeldingen. Je Dyson steelstofzuiger schoonmaken volgens de regeltjes? Laten we starten!

Voor onderstaande stappenplan hebben wij een Dyson V11 schoongemaakt. Dit stappenplan kun je ook gebruiken voor andere Dyson modellen.

1. Dyson motorfilter en stofreservoir reinigen

Het begint allemaal met het reinigen van het filter

Iets wat je zeker niet moet vergeten en waarmee je de grootste problemen voorkomt is het regelmatig legen van de stofreservoir. Eigenlijk raden we altijd aan na elke zuigbeurt even de stofreservoir te legen in de prullenbak. Het probleem dat je veroorzaakt wanneer je dit niet tijdig doet zijn verstoppingen. Wanneer het reservoir vol raakt en je door blijft zuigen, zal veel stof door schuiven naar de motorfilter en zo kan de filter verstopt raken. Ook zien we vaak dat wanneer je de melding ‘Dyson luchtkanaal geblokkeerd’ krijgt er vaak te lang door gezogen is met een volle stof reservoir. Houdt je dus altijd aan het aangegeven Max streepje op het reservoir en beter nog leeg regelmatig het reservoir, ook wanneer deze nog niet vol is.

Het schoonmaken van het stofreservoir werkt vrij simpel en is heel snel gedaan. Je houdt de stofzuiger boven de prullenbak en je duwt de rode hendel naar voren en zorgt dat al het stof uit het reservoir is. Het kan voorkomen dat er iets achterblijft in het reservoir en dat je er niet bijkomt. Haal dan de volledige reservoir eraf, dit doe je door op het kleine hendeltje (met 1 erop) te drukken en vervolgens kun je het reservoir eraf halen. Overgebleven vuil als haren kun je nu makkelijk verwijderen. Ook kun je het reservoir even afspoelen mocht deze vuil zijn, droog daarna het reservoir goed af!

Na het verwijderen van het reservoir kom je ook direct bij de motorfilter, deze kun je dan ook direct even afvegen met een doek. Door de motorfilter af en toe even te reinigen voorkom je dat deze verstop raakt. Vaak zien we ook dat in de ingang van de motorfilter ook hoopjes stof achterblijven, deze dien je ook te verwijderen. Wanneer dit te veel ophoopt kan het voorkomen dat je problemen krijgt met het luchtkanaal.

2. Dyson luchtfilter schoonmaken

Vergeet ook het luchtfilter niet

dyson filter schoonmaken

Ook het luchtfilter van je Dyson apparaat (lees hier alles over een steelstofzuiger met HEPA filter) dien je regelmatig (ongeveer 1 keer per maand) te reinigen. Het luchtfilter zorgt ervoor dat opgezogen fijnstof niet terug de lucht ingeblazen wordt maar achterblijft in de filter. Voor personen die last hebben van allergieën is het erg fijn dat deze niet door de lucht teruggeblazen worden.

🔔 Bij Steelstofzuiger.nl vertellen we je alles wat je moet weten over steelstofzuigers, waaronder het schoonmaken van filters of de voordelen van draadloos stofzuigen. Ben je echter zoek naar de beste modellen, dan is interessant om te weten dat wij ook grondig onderzoek verrichten naar de beste steelstofzuigers op Bestestofzuigers.nl. Zo hebben we ook onderzoek gedaan naar de beste Dyson stofzuiger.

Het filter is vrij eenvoudig te reinigen en je vind het filter aan het uiteinde van de stofzuiger, waar het schermpje van de stofzuiger zich bevind. Je kunt het filter verwijderen door het filter te draaien en er af te schuiven. Vervolgens klop je het filter uit in de prullenbak. Daarna kun je de gehele filter onder de kraan afspoelen, ook het witte gedeelte.

Spoel het filter goed uit, zodat al het stof verwijderd is. Door je hand onder aan de opening van de filter te houden, deze vol te laten lopen met water en vervolgens te schudden kun je de filter helemaal schoon krijgen. Zie hieronder een duidelijk filmpje waarin de Dyson filter schoongemaakt wordt:

Na het schoonmaken van de Dyson filter met water, dien je de filter minimaal 24 uur op te laten drogen. Doe dit op een warme plek met genoeg luchtventilatie. Check voordat je de filter terugplaatst in de stofzuiger of deze goed droog is.

Dyson V11 werkt niet meer na schoonmaken filter?

We krijgen vaak te horen dat de Dyson V11 niet meer werkt na het schoonmaken van de filter. Wat hiervan de probleem is, is niet bekend. Het is wel erg belangrijk dat de filter volledig droog is, laat de filter minimaal 24 uur drogen op een warme plek met genoeg ventilatie. Mocht de Dyson V11 alsnog een foutmelding geven, wacht dan nog even met stofzuigen.

Hoewel het ideaal is dat je het Dyson filter schoon kunt maken gaat zo’n filter niet eeuwig mee. Mocht de luchtfilter versleten zijn dan kun je ook nieuwe filters kopen: bekijk hier een officiële vervangende filter voor je Dyson stofzuiger.

Mocht je een nieuw filter kopen, dan is het wel erg belangrijk om goed te checken of deze geschikt is voor jouw Dyson. Ik heb het alvast voor je uitgezocht; ontdek geschikte filters per Dyson serie in onderstaand overzicht.

Dyson serieFilters
Dyson V8Bekijk filters
Dyson V10Bekijk filters
Dyson V11Bekijk filters
Dyson V12 SlimBekijk filters
Dyson V15 DetectBekijk filters

3. Dyson borstel schoonmaken

De borstel kan vol met haren zitten

dyson borstel schoonmaken

Af en toe je Dyson borstel schoonmaken is ook zeker geen overbodige luxe! Ook dit is vrij eenvoudig te doen en soms ook zeker nodig. Bijna elke stofzuigermond van Dyson is voorzien van een gemotoriseerde mond, deze draait als het ware haren uit bijvoorbeeld tapijt of van banken. Doordat haren eruit gedraaid worden kunnen deze ook om de borstel heen draaien en hier vast blijven zitten.

Mocht dit gebeuren geen paniek dit is eenvoudig op te lossen. Haal de Dyson borstel van de stang en leg deze neer. Vervolgens kun je de zijkant eraf halen met bijvoorbeeld een platte schroevendraaier of een muntje. Draai het kapje eraf en schuif de borstel eruit. Vervolgens knip je met een schaar het haar eraf en deze kun je zo eenvoudig verwijderen. Dyson borstel schoonmaken dien je af en toe te doen wanneer deze verstopt raakt met bijvoorbeeld haar.

4. Dyson luchtkanaal geblokkeerd oplossingen

Controleer je Dyson op luchtblokkades

dyson luchtkanaal geblokkeerd

Vergeten om je Dyson schoon te maken? Dan kan het voorkomen dat je een foutmelding krijgt. De meest voorkomende foutmelding is ‘luchtkanaal geblokkeerd’, hierbij kun je proberen om het stofreservoir te legen maar dit zal het vaak niet oplossen. Vaak zit er te veel stof in de motor of in de filter, zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien. Hierbij is er te veel stof blijven hangen in de motor waardoor er stof opgehoopt is en waardoor de stofzuiger niet voldoende lucht meer kreeg.

dyson luchtkanaal geblokkeerd verhelpen

Ook dit is eenvoudig te verhelpen. Haal eerst het volledige stofreservoir van de stofzuiger, zodat je bovenstaande gat te zien krijgt. Haal met een pincet of een lange dunne pen het stof er voorzichtig uit. Klik vervolgens alles weer op de stofzuiger en check of de foutmelding verholpen is.

Mocht de Dyson alsnog de foutmelding luchtkanaal geblokkeerd aangeven, dan kan het ook zijn dat de uitblaasfilter verstopt zit. Deze zit aan de achterzijde van de stofzuiger, deze kun je er afdraaien en je zit snel genoeg of deze verstopt zit. Reinig de filter, zoals hierboven beschreven is bij stap 2 en zorg dat deze goed opgedroogd is.

Vaak kun je dit probleem snel oplossen door bovenstaande twee oplossingen, maar het kan ook dat er bijvoorbeeld vuil blijft hangen in de stang of in de zuigmond. Check dit altijd goed, want zo voorkom je veel voorkomende problemen. En natuurlijk blijft het belangrijk om minimaal één keer per jaar het filter te vervangen. Bekijk hier de prijzen.

Tags:

br.tigchelaar@gmail.com
Steelstofzuiger.nl
Logo