Uitgebreide keuzegidsen Eerlijk en betrouwbaar advies 100% onafhankelijk

Dyson opzetstukken: uitleg per borstel

Als er een stofzuigermerk is met veel verschillende opzetstukken, is het Dyson wel. Maar, waar zijn die opzetstukken eigenlijk allemaal voor geschikt?
Wanneer je een Dyson stofzuiger koopt krijg je er heel veel accessoires bij. Het is goed om te weten waar welk opzetstuk voor bedoeld is, zodat je optimaal kunt stofzuigen en schade voorkomt. Je Dyson uitbreiden? Dan kun je losse accessoires kopen. Bekijk hier de prijzen.

Wanneer je een Dyson steelstofzuiger koopt, zul je ongetwijfeld meerdere zuigborstels erbij gekregen hebben. Een opzetstuk voor het afstoffen van meubels, een turboborstel voor dierenharen en een zachte fluffyborstel om houten vloeren te beschermen. Je kunt ook je Dyson uitbreiden met nieuwe extra accessoire.

Omdat er nog al wat vragen bestaan over de verschillende Dyson opzetstukken, hebben we besloten om ze eens allemaal op een rij te zetten. We geven per borstel een uitleg waar hij het best voor gebruikt kan worden en hoe het precies werkt.

Overzicht: alle Dyson opzetstukken

Welke Dyson opzetstukken zijn er allemaal?

Laten we starten met eerst eens op een rij te zetten welke opzetstukken er allemaal zijn.

Alle Dyson opzetstukken:

 • Kierenzuiger (Nu ook met LED!)
 • Hardvuil borstel
 • Breed mondstuk
 • Gemotoriseerde miniborstel
 • Combinatie accessoire
 • Zachte afstofborstel
 • Gemotoriseerde vloerzuigmond
 • Fluffy borstel (ook met laser)
 • Torque vloerenzuigmond
 • Schroefvormige klitvrije borstel

Alle Dyson verlengstukken:

 • Up-top verloopstuk
 • Verlengslang

Noot: we lichten hier alleen borstels van Dyson zelf uit. Er is namelijk ook een wildgroei aan aftermarket zuigmonden, die universeel te gebruiken zijn. Wij raden dit echter af, gezien dit je Dyson flink kan beschadigen. Ook motorisch.

Daarbij zijn er ook weer andere opzetstukken voor stofzuigers met een snoer. Maar hé, wij van Steelstofzuigers.nl kijken daar natuurlijk niet naar ;).

alle dyson hulpstukken
Populaire Dyson hulpstukken. Bekijk ze hier allemaal op een rij. © Vacuumtester

Uitleg per opzetstuk

Waar is hij eigenlijk voor bedoeld?

Kierenzuiger

Bijna bij elke Dyson steelstofzuiger kom je hem tegen: een kierenzuiger. Dit opzetstuk is geschikt om in nauwe kieren en spleten te kunnen stofzuigen. De zuigkracht wordt automatisch ook sterker, gezien er sprake is van een klein spleet-mondstuk.

Geschikt voor:

 • Vuil in keren of spleten
 • Stofzuigen van roosters
Update: sinds kort is er een nieuwe kierenzuiger met LED verlichting. Dit lijkt een mooie toevoeging, gezien er vaak bij kieren sprake is van weinig licht. We hebben nog geen model ontdekt waar je hem bijkrijgt, maar hij is los verkrijgbaar via de webshop van Dyson. Bekijk deze nieuwe kierenzuiger.

Dyson kierenzuigers en miniborstels

Voor kleine klusjes kun je gebruik maken voor kierenzuigers en miniborstels.

Hardvuil borstel

Naast het opzuigen van stof wil je natuurlijk zo nu en dan ook hardnekkig vuil aanpakken. Dit is een van de opzetstukken die je dan kan raadplegen. De hardvuilborstel van Dyson is voorzien van nylonharen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld prima vuil van tapijten opzuigen.

Geschikt voor:

 • Ruwe tapijten stofzuigen
 • Inloopmatten vuilvrij maken

Breed mondstuk

Het brede mondstuk is door Dyson geoptimaliseerd voor bedden en banken. Doordat er sprake is van een geoptimaliseerd luchtkanaal, is er sprake van een goed verdeelde zuigkracht. Van rand tot rand zuigt dit brede mondstuk erg sterk.

Geschikt voor:

 • Stofzuigen van bedden, matrassen
 • Stoffen meubels, zoals banken en stoelen

Gemotoriseerde mini-borstel

Wanneer je op zoek bent naar een steelstofzuiger voor dierenharen, zul je snel in aanraking komen met een gemotoriseerde borstel. De borstel is voorzien van een borstel die ronddraait, waardoor haren als het ware meegetrokken worden.

Deze mini-borstel, ook wel een turboborstel genoemd, is speciaal voor het opzuigen van honden- en kattenharen. Je krijgt hem onder meer gratis bij de Dyson V11 Animal.

Geschikt voor:

 • Dierenharen van meubels stofzuigen
 • Dierenharen uit kleine tapijten verwijderen
 • Haarvrij maken van kussens en kleden

Combinatie accessoire

Bij dit opzetstuk is er sprake van een twee opzetstukken in één. Een brede zuigmond en een zuigmond met een borstel, waarmee je kwetsbare oppervlaktes kunt beschermen tegen krassen. Hiermee kun je eenvoudig schakelen tussen verschillende oppervlaktes.

Geschikt voor:

 • Stofzuigen van de auto
 • Bureau afstofzuigen (toetsenbord etc.)

Zachte afstofborstel

Wanneer je je kasten wilt stofzuigen of plinten wil je natuurlijk een kras voorkomen. En ja, een kras is – helaas – snel gemaakt als je de verkeerde opzetstukken gebruikt. Deze zachte afstofborstel is voorzien van zachte haren, waarmee de kans op krasjes sterk verminderd wordt.

Geschikt voor:

 • Stofzuigen van houten meubels
 • Plinten afzuigen

Gemotoriseerde vloerzuigmond

Zojuist bespraken we de gemotoriseerde miniborstel. Dit is een soortgelijk opzetstuk, maar dan geschikt voor de vloer. Net als bij de kleinere variant ontdek je deze bij de Animal-varianten van Dyson. Het is namelijk zeer geschikt om huisdierharen met deze borstel op te zuigen!

Geschikt voor:

 • Dierenharen van vloerbedekking stofzuigen
 • Complete vloerkleden en tapijten bij honden- of kattenharen

Fluffy borstel

Als je met name houten vloeren, laminaat of PVC vloeren op de vloer hebt liggen, is deze fluffy borstel een aanrader. Hij is voorzien van een superzachte rol: krassen of strepen op je kwetsbare vloeren worden hiermee voorkomen.

Geschikt voor:

 • Houten vloeren, PVC vloeren of laminaat stofzuigen
 • Kwetsbare trappen stofzuigen

Gemotoriseerde vloerborstels

Deze borstels zijn voorzien van rolborstels die ronddraaien. Hiermee is het verwijderen van dierenharen kinderspel.
Upgrade: de nieuwe Dyson V15 Detect is voorzien van een fluffy borstel met lasertechnologie. Hiermee wordt vuil en stof opgelicht en meer zichtbaar. Zelfs vuil wat je niet met het blote oog kon zien. Check de nieuwe V15 in actie in onderstaande video.

Ps. Heb je geen Dyson V15, maar wil je wel genieten van lasertechnologie? Dan kun je je oude Dyson pimpen met deze vloerborstel met laser. Geschikt voor onder meer de Dyson V8, V10 en V11.

Torque vloerenzuigmond

Een borstel waarmee je juist voorkomt dat je telkens Dyson opzetstukken moet gaan verwisselen. Dat is deze torque vloerenzuigmond, die in staat is om vloertypen te herkennen en de zuigkracht automatisch hierop aan te passen. Het i smisschien wel een van de meest gebruikte opzetstukken.

Geschikt voor:

 • Alle vloertypen (Van zachte tot harde vloeren)
 • Perfect voor woningen met diverse vloersoorten

Schroefvormige klitvrije borstel

Dit is een wat minder bekende borstel van Dyson. Deze – toch wel opvallende – zuigmond is geschikt om haar op te zuigen, zonder deze een klit kunnen vormen. En dat is fijn: bij een Dyson schoonmaken is het klitvrij maken van je borstels een heel vervelend klusje.

Geschikt voor:

 • Woningen met veel huisdieren
 • Mensen die niet graag borstels willen schoonmaken

Dyson hulpstukken

Los van de verschillende opzetstukken, zijn er ook nog verlengstukken te koop. Hiermee kun je bijvoorbeeld op lastige plekken stofzuigen. Je verlengt de stofzuiger letterlijk: hij komt namelijk tussen het stofreservoir en de opzetstukken.

Het gaat om twee verschillende verlengstukken:

 • Up-top verloopstuk: hiermee kun je makkelijk bovenop kasten stofzuigen, terwijl je gewoon op de grond blijft staan.
 • Verlengslang: lekker flexibel stofzuigen kan met de verlengslang. Hiermee wordt je steelstofzuiger weer een klein beetje een traditionele stofzuiger.

Dyson verlengstukken (verlengers)

Beter stofzuigen op lastig bereikbare plekken? Dan kun je gebruik maken van Dyson verlengstukken.

Dyson opzetstukken kopen: hier moet je op letten

Handige kooptips

Wanneer je je nieuwe Dyson wil upgraden en uitbreiden met nieuwe opzetstukken, is het slim om te letten op een aantal punten. Zo raden we aan om bijvoorbeeld enkel Dyson opzetstukken te kopen en niet van andere merken.

 • Koop alleen van Dyson: we raden sterk aan om enkel opzetstukken van Dyson zelf te kopen en te gebruiken. Doe je dit niet, dan is er een kans dat je stofzuiger kapot kan gaan of dat de kwaliteit (zuigkracht) zelfs verminderd. Daarbij verlies je ook je garantie als je borstels van andere merken gebruikt.
 • Let goed op compabiliteit: niet elk mondstuk kan zomaar op alle Dyson steelstofzuigers. Het is daarom noodzaak om goed te letten op de geschiktheid voor jouw Dyson model.
 • Check welke je er standaard bij krijgt: heb je nog geen Dyson? Let dan goed op de verschillende pakketten. Je krijgt vaak verschillende opzetstukken bij je nieuwe Dyson, waardoor extra borstels kopen misschien niet eens nodig is.

We hopen dat onze Dyson opzetstukken uitleg je geholpen heeft! Mocht je nog aanvullende vragen hebben, schroom dan niet om ons een berichtje te sturen. We helpen je graag op weg!

Overzicht van alle hulpstukken

Alles op een rijtje

Bekijk in onderstaand overzicht alle hulpstukken nog eens op een rij met een korte beschrijving.

Dyson hulpstukKorte uitleg
KierenzuigerStofzuigen van kieren en spleten (bijvoorbeeld tussen de bank)
Hardvuil borstelVoor het stofzuigen van groter vuil op kleine oppervlaktes
Breed mondstukStofzuigen van kleine oppervlaktes (deurmatten)
Gemotoriseerde miniborstelVoor het verwijderen van dierenharen
Combinatie accessoireUitschuifbare kierenzuiger en afstofborstel
Zachte afstofborstelVoor het stofzuigen van kwetsbare meubelstukken
Fluffy borstel (Met laser)Zachte rolborstel voor harde vloertypen (parket en laminaat)
Torque vloerborstelGemotoriseerde vloerborstel voor zachte vloertypen
Schroefvormige klitvrije borstelEen gemotoriseerde borstel die klitten in de borstel voorkomt
Up-top verloopstuk90 graden verlengstuk voor het stofzuigen bovenop kasten
VerlenglangEen flexibele slang voor lastig bereikbare plekken

Je Dyson uitbreiden? Bekijk dan hier een complete schoonmaakset!

Veelgestelde vragen

FAQ voor Dyson accessoires

Wat voor soort Dyson opzetstukken zijn er allemaal?

Er zijn ongelooflijk veel Dyson opzetstukken. Op dit moment zijn er meer dan 20 verschillende accessoires. In grote lijnen gaat het om vloerborstels, kierenzuigers, mini borstels en verlengstukken.

Past elk hulpstuk op alle Dyson stofzuigers?

Nee! Niet alle accessoires zijn universeel te gebruiken. Een Dyson V8 heeft bijvoorbeeld een smallere stofzuigerstang dan een Dyson V15. Let daarom altijd op de geschiktheid voor jouw stofzuiger voor je zomaar accessoires koopt.

Welk Dyson opzetstuk voor dierenharen?

Voor het verwijderen van dierenharen heeft Dyson gemotoriseerde borstels. Deze zijn voorzien van een rolborstel die ronddraait die kattenharen en hondenharen met zich meetrekt.

Wat voor Dyson opzetstuk moet ik gebruiken voor harde vloeren?

Je kunt het beste gebruik maken van accessoires die zacht zijn. Voor vloeren is de Fluffy Vloerborstel zeer geschikt. De zachte rolborstel voorkomt krassen en strepen op je vloer. Voor houten meubels is de zachte afstofborstel een aanrader.

Tags:

marketwin.nl@gmail.com
Steelstofzuiger.nl
Logo