Uitgebreide keuzegidsen Eerlijk en betrouwbaar advies 100% onafhankelijk

Dyson Gen5 Detect, de nieuwste steelstofzuiger van Dyson
Hoewel de Dyson V15 vrij recent geïntroduceerd is, heeft Dyson alweer een opvolger met nog betere zuigprestaties, de Dyson Gen5 Detect. Het is een nieuwe steelstofzuiger en is een verbeterde versie van de Dyson V15 Detect. Volgens Dyson kan dit nieuwe model nog beter stofzuigen, Dyson claimt zelfs dat dit nieuwe model virussen op kan zuigen tot 0,1 microgram. Deze nieuwe steelstofzuiger van Dyson is in Nederland nog niet te verkrijgen, maar we kunnen wel het één en ander over deze stofzuiger vertellen.

Nieuwe krachtigere motor

Allereerst kunnen we vertellen dat de Dyson Gen5 een nieuwe krachtigere motor heeft. Het is de vijfde generatie Hyperdymium motor die krachtiger, sneller en kleiner is dan die van de Dyson V15. De motor is daarbij voorzien van maar liefst 14 cycloons, wat zorgt voor een constante zuigkracht. Ook is de motor een stuk kleiner wat de stofzuiger zelf ook weer wat compacter maakt.

Betere filter

De Dyson Gen5 Detect heeft ook een beter filter. Het HEPA-filtersysteem is hierbij volledig afgesloten, waardoor opgezogen virussen in de stofzuiger opgesloten blijven. Dit zorgt ervoor dat de lucht in je huis schoner wordt en de stofzuiger deze deeltjes niet in de lucht verspreidt.

Groene laser heeft ook een upgrade gehad

Met de introductie van de Dyson V15 was de groene laser het meest uniek. Deze groene laser maakt stof en vuil beter zichtbaar op vloeren. De nieuwe Gen5 Detect heeft ook een laser, maar deze is volgens Dyson nog beter. Met deze nieuwe laser moet vuil twee keer zo goed zichtbaar zijn.

Daarbij is ook het LCD-scherm van de nieuwe Dyson aangepast. Naast dat je ziet wat je opzuigt (pollen, fijnstof, etc) krijg je ook de melding wanneer je verder kunt stofzuigen. De stofzuiger meet dus of op de plek voor je stofzuigt er nog wel vuil ligt. Dit is een update waardoor efficiënter gaat stofzuigen en niet onnodig een plek staat te stofzuigen.

Nieuwe aan- en uitknop

Ook zien we dat de nieuwe steelstofzuiger van Dyson een geheel nieuwe knop heeft. Waarbij oude modellen van Dyson voorzien waren van een knop bij de handgreep, heeft de nieuwe stofzuiger een aan- en uitknop op motor. Bij de introductie van de Dyson V12 zagen we deze aan- en uitknop ook al.

Zo’n een aan- en uitknop heeft voor en nadelen. Een voordeel is dat je de knop niet ingedrukt hoeft te houden.

Langere accuduur van 70 minuten

Een nadeel van een steelstofzuiger is altijd de beperkte gebruiksduur. Hoewel de Dyson V15 stofzuigers al een accuduur hadden van 60 minuten heeft deze nieuwe Dyson Gen5 stofzuiger een accuduur van maar liefst 70 minuten! Deze 70 minuten is wel gebaseerd op het stofzuigen in de ecostand, maar wel weer een verbetering ten opzichte van de Dyson V15. Ook maakt dit de Dyson Gen5 de Dyson stofzuiger met het langste accuduur.

Ingebouwde zuigmond

Ook heeft de nieuwe Dyson steelstofzuiger een ingebouwde zuigmond. Wanneer je de stang van de stofzuiger verwijderd, zie je direct een kierenzuimond. Deze zuigmond kun je ook uitschuiven waardoor er een borstel aan de voorzijde van de stofzuiger komt. Ideaal het stofzuigen van kwetsbare oppervlaktes. Het voordeel hiervan is dat je deze zuigmond niet los hoeft mee te nemen en dat je snel kunt schakelen naar een handstofzuiger.

Overige specificaties en informatie

Wanneer de stofzuiger ook in Nederland te verkrijgen is en voor welke prijs de stofzuiger aangeboden wordt, is nog niet bekend. Wel zien we dat deze nieuwe stofzuiger al verkocht wordt in verschillende landen. Zo is de Gen5 al te koop in Korea en in Australië. In Australië is de stofzuiger te koop voor zo’n $ 1499. We gaan er niet vanuit dat deze prijs ook gehanteerd wordt in Nederland, want in Australië kost de Dyson V15 $ 1299. Vergelijken we dit met de Nederlandse prijzen (huidige prijs V15 € 749,-) dan verwachten we dat deze nieuwe Dyson Gen5 Detect zo’n € 949,- gaat kosten.

Verder zien we op de Australische website dat de filter van de stofzuiger een nieuwe kleur heeft en dat de stofzuiger geleverd wordt met verschillende accessoires. Je krijgt bij de stofzuiger de volgende accessoires:

  • Fluffy borstel met groene laser
  • Gemotoriseerde zuigmond
  • Mini turboborstel
  • Combi zuigmond
  • Ophangsysteem voor aan de muur

br.tigchelaar@gmail.com
Steelstofzuiger.nl
Logo